Kto môže stáť za dezinformačnými webmi?

V závere júna sa v bratislavskom KC Dunaj uskutočnila Globsec diskusia, ktorej zámerom bolo zamyslieť sa nad tým, ako sa zorientovať medzi dezinformáciami v online prostredí. Daniel Milo, jeden z pozvaných spíkrov, sa prítomným poslucháčom pokúsil vysvetliť aj to, kto môže stáť za pochybnými spravodajskými portálmi na internete.

„Chcem povedať, aby sme za všetkým nenávistným obsahom a za všetkými dezinformáciami nehľadali iba Kremeľ. Áno, sú určité indície a pochybnosti o financovaní niektorých mediálnych projektov. Mnohé z portálov to však robia z presvedčenia alebo to robia preto, že im to ekonomicky funguje. Vždy je to teda kombinácia finančného modelu s ideologickým presvedčením.” povedal odborník Daniel Milo, ktorý v súčasnosti pracuje na pozícii vedúceho programu Strategická komunikácia Globsec Policy Institute, no predtým pôsobil aj ako národný koordinátor protiextrémistických politík na ministerstve vnútra.

Pokiaľ ide o dezinformačné weby na Slovensku, za líderský sa najčastejšie považuje konšpiračný portál hlavnespravy.sk. „Hlavné správy našli dieru na trhu. Takýto typ obsahu tu v online prostredí vtedy nebol. V čase, keď štandardné médiá zamykali svoj obsah, oni ho ponúkali zadarmo. Boli to správy s pôvodom v agentúrach, ale medzi nimi bola vždy zamiešaná nejaká správa, ktorá bola zmanipulovaná, alebo vychádzala zo zdrojov, ktoré nemožno označiť za vierohodné,” povedal Milo.  

Je náročné nájsť začiatok zložitej schémy

„Vlastnou iniciatívou sa ku konečnému administrátorovi českého webu Aeronet pokúšali dopátrať v Respekte. Ten web je niečo ako obdoba slovenských Hlavných správ. Venovali sa tomu myslím že pol roka. Dostali sa k schránkovej firme v Holandsku, kde, samozrejme, nikdy nikoho nevideli. Potom sa dostali k robotníkovi v Ostrave, ktorý pre nich preberá peniaze a posiela ich na účet niekomu, o kom iba vie, že vystupuje pod nickom Vedúci kolotoču. To je všetko, ďalej sa s opensourceovými nástrojmi dostať nedá,” povedal Daniel Milo. „Z otvorených zdrojov sa ťažko nájde, že transakcia z účtu A na účet B preukazuje, že toto je ten finančný tok. Spôsobov, akými sa informačná vojna finančne podporuje, je veľmi veľa a sú rôzne, takže určite nenájdete priamy transfer z Kremľa na účet Sofian, s.r.o.. Také jednoduché to naozaj nie je.”

A ako je to podľa odborníka na Slovensku? „Priame dôkazy v ruke nemám, tie môže mať možno tak Slovenská informačná služba, ktorá môže vidieť do ich bankových transakcií. Môžeme sa však baviť o tom, čo robil Tibor Eliot Rostas na nedávnom Všeslovanskom zjazde v Rusku, čo robil v roku 2015, keď sa stretol s pomerne vysoko postavenými ľuďmi z kremeľskej administratívy, z čoho existuje videozáznam. Dodnes si na internete môžete pozrieť s kým tam sedel, o čom sa rozprával a ako sa snažil predávať projekt nejakého mediálneho domu na Slovensku,” zamyslel sa Milo. 

 

Foto: Pexels