Legacies: Nový seriálový hit či prepadák?

Hope Mikaelson, Landon Kirby, Josie Saltzman, Lizzie Saltzman a Rafael Waithe – mená piatich hrdinov, ktoré sú ešte pomerne neznáme aj tým najväčším filmovým nadšencom. Napriek tomu však seriál Legacies mal svoju fanúšikovskú základňu ešte pred premiérou pilotnej časti, keďže Hope Mikaelson je dcérou známeho upíra zo seriálov The Vampire Diaries a The Originals, Klausa Mikaelsona. Seriál Legacies tak vznikol ako spin-off k The Originals.

Záhadná škola pre nadprirodzené bytosti, ktorá je východiskovým miestom seriálu, sa nachádza neďaleko Mystic Falls, kde sa v roku 2009 začal odohrávať fenomén milostného trojuholníka v seriáli The Vampire Diaries. Presne tú sa rozhodli na konci seriálu založiť Alaric Saltzman a Caroline Forbes, aby zabezpečili budúcnosť nielen ich dcéram čarodejniciam - dvojičkám, ale aj iným nadprirodzeným deťom. Ako plynuli roky, školu navštevovala v seriáli The Originals aj, vtedy ešte malá, Hope Mikaelson, no tvorcovia sa rozhodli, že ako ona, tak aj škola, si zaslúžia osobitnú pozornosť divákov, a to ich viedlo k vzniku samotného seriálu Legacies.

Legacies: Nový seriálový hit či prepadák?

Napriek spomínanej fanúšikovskej základne nikto nevedel, čo od seriálu očakávať. Bude to ďalší seriál o upíroch? Začnú do hĺbky rozoberať iba vlkolakov či čarodejnice? Nič z toho sa však zatiaľ nestalo a po prvých pár odvysielaných epizódach sa dá usúdiť, že sa tvorcovia chceli sústrediť na všetky tieto veci spolu. Otázne tak zostáva iba to, či sa to dá. Rozhodne ale môžeme povedať, že Legacies je ďalší teenagerský seriál, kde vlkolaci nevyzerajú strašidelne, upíri majú city a človek môže viesť školu pre nadprirodzené deti.

Jednou z pozitívnych vecí, ktoré má divák možnosť zistiť už na začiatku seriálu, je, že sa nebude pozerať na jednu z ďalších klišéovitých romancí medzi upírmi a ľuďmi (aj keď to násťroční milujú a určite sa tam niečo podobné objaví neskôr). Základná línia príbehu sa odohráva okolo magického noža, ktorého pôvod nepozná ani najväčší znalec na škole, a jeho záhadného lákania príšer k sebe. V Mystic Falls sa totiž začínajú objavovať najrôznejšie príšery, o ktorých sme v predošlých seriáloch ani nepočuli a majú túžbu získať nôž. Nie tak príjemná vec na tom všetkom je, že okrem toho sa tam deje všetko a zároveň nič. Seriál sa snaží miestami až násilne vykresliť magickú školu ako tú normálnu a problémy nadprirodzených detí pripodobňuje problémom tých normálnych. Na tom by nebolo nič zlé, no bežného diváka to nemá ako zaujať. Pripočítajme si k tomu neznáme tváre takmer všetkých hercov a dostaneme priemerný seriál, ktorého jediným lákadlom môžu byť rôzne príšery, ktoré aj tak v jednotlivých častiach zomierajú.

Navyše, grafická stránka je na rok 2018 pomerne nekvalitná. Bežný človek by predpokladal, že tvorcovia seriálov The Vampire Diaries a The Originals budú mať na špeciálne efekty už oko a dostatočný rozpočet, no asi by sa mýlil. Oživené sochy či prastaré pavúky vyzerajú miestami až komicky, respektíve ako z nepodareného fantasy filmu.

Keďže je seriál ešte len na začiatku, herecké výkony neznámych tvárí by sa s postupom seriálu mali len zlepšovať. Samotné charaktery sa s plynutím taktiež budú jednoznačne vyvíjať, no už teraz môžeme vidieť pár jemne nelogických situácii. Napríklad keď má samotná hlavná hrdinka, Hope Mikaelson túžbu ublížiť Landonovi, pretože mu nedôveruje, no napriek tomu sa mu pri jeho odchode vrhne do náručia. Človek v takýchto situáciách nevie, čo si má myslieť a ako má charakter danej postavy odčítať. Stále sa však môžeme domnievať, že je to len zásterka a zámer tvorcov. To sa však dozvieme len s kontinuálnym sledovaním ďalších epizód.

Legacies má určite veľký potenciál nielen kvôli seriálom, z ktorých vychádza, ale najmä kvôli všetkým nadprirodzeným bytostiam, ktoré sa v ňom vyskytujú. Zaujímavou postavou, ktorá môže prilákať, je samotná hlavná hrdinka, ktorá je prvý Tribrid na svete – čarodejnica, vlkolak a upír v jednej osobe. To však nie sú jediné faktory, na ktoré by sa tvorcovia mali spoliehať. Určite bude potrebné zapracovať na dejovej línii a divákom neostáva zatiaľ nič iné, iba očakávať, kam ich záhadná škola Salvatore School for the Young and Gifted zavedie.

 

Foto: cinepop.com, cwtvpr.com