Ovocný zázrak, ktorý pomôže vašim vlasom

Študentské noviny pokračujú v sérii príspevkov, v ktorých vám predstavujeme poklady pre zdravie, ktoré sú lacné a dostupné. Dnes vám ukážeme ovocie, ktoré rastie po celom Slovensku a vypestovať ho môžete aj priamo na balkóne.

Reč je o čučoriedkach. Malé modré bobule rastú na nízkych kríčkoch zväčša vo voľnej prírode, ale pestovať ich môžete naozaj kdekoľvek. Ak by ste sa tak rozhodli v domácich podmienkach, ideálna pre ne bude kyslá pôda s pH 3,2 až 4,2. Ak si však čučoriedky nechcete sami vypestovať, môžete si ich kúpiť v ktoromkoľvek supermarkete. Za 100 gramov zaplatíte približne jeden a pol eura. 

Malé modré bobule si rýchlo obľúbite nie len kvôli ich chuti, ale aj pre ich účinkom na zdravie. Čučoriedky pomáhajú k uvoľňovaniu stien krvných ciev, vďaka čomu znižujú riziko vzniku mŕtvice alebo infarktu. Blahodarný vplyv majú aj na tráviacu a vylučovaciu sústavu, a to vďaka vysokému obsahu vlákniny.

Okrem nej obsahujú aj množstvo vitamínov, minerálov a stopových prvkov, takže sú ideálnym „dopingom” pre vašu imunitu. Doprajte si ich najmä počas sychravých a chladnejších dní a nedajte vírusom žiadnu šancu!

Azda najprekvapivejším benefitom čučoriedok pre väčšinu z vás bude, že sú bohatým zdrojom vitamínu B12. Práve ten je mimoriadne dôležitý pre vlasy. Pokiaľ ho má telo nedostatok, prejavuje sa to šedinami. Okrem tohto vitamínu obsahujú čučoriedky aj proantocyanidín, ktorý podporuje výrobu nových vlasových buniek a vďaka tomu pomáha rýchlejšiemu rastu vlasov.

 

Foto: Pixabay