Toto bežné korenie vás dokonale upokojí pri vianočnom zhone

Badián, inak nazývaný aj hviezdicový aníz alebo čínsky aníz, je nenápadnou súčasťou množstva vianočných pokrmov. Toto čínske korenie je veľmi aromatické, preto sa nám spája najmä s najkrajšími sviatkami roka. Využiť ho však môžeme stále! 

Badián je obľúbený pre svoje dokonalé upokojujúce a relaxačné účinky. Pozitívne pôsobí na nervy a pomáha tiež stlmiť stres a celkové vypätie. Ak si ho doprajete večer, vedzte, že váš spánok bude pokojný a pre telo veľmi prínosný. Zistilo sa tiež, že badián má afrodiziakálne účinky a dosiahnuť orgazmus je vďaka nemu hračka. 

Veľkým pomocníkom je tiež pri kŕčoch, najmä pri bolestiach brucha. Čaj pripravený z tejto koreniny navyše pomôže odstrániť aj zápchu a dokáže stimulovať črevá. V niektorých krajinách badián dokonca využívajú ako digestív - žujú ho po jedle, aby upokojili žalúdok. Využíva sa aj pre svoje močopudné účinky.

U nás sa najčastejšie používa v období Vianoc, pridávame ho do perníčkov alebo do punču. Pôvodne je to však ázijské korenie a vo svete má široké využitie. Používa sa ako súčasť marinád na kuracie alebo hoväzdie mäso, alebo ako súčasť silne aromatických omáčok. 

 

Foto: Pixabay