Rozprávka bez šťastného konca. Švajčiarsko malo blízko k senzácii

Nikto to pred šampionátom a ani v jeho priebehu nečakal. Boli pasovaní za horúceho kandidáta na štvrťfinále, ale tam sa mala ich cesta skončiť. Sila vôle, silné osobnosti a kvalitný tréner stáli za najväčším prekvapením tohtoročného hokejového svetového šampionátu.

Nevstúpili do neho ideálne, outsidera z Rakúska zdolali až po predĺžení, potom však uspeli v dôležitom súboji s našou reprezentáciou. Následne zobrali bod Česku a poradili si s Bieloruskom. Pokračovali dvoma prehrami s favoritmi – Švédskom a Ruskom. Postup nemali vo svojich rukách. Stačilo by, aby Slovensko zdolalo Rusko a Bielorusko. Z toho sa stalo len jedno a Švajčiarsko tak postúpilo medzi najlepšiu osmičku.

Už tak kvalitný tím posilnili ďalší hráči z NHL a nabrali výrazne na sile. Napriek tomu nemali mať v štvrťfinále proti prvému tímu z druhej skupiny šancu. Opak sa stal pravdou. Sebavedomých Fínov dokonale zaskočili. V druhej tretine strelili tri góly za štyri minúty. Viedli o dva presné zásahy a duel už „ubránili“ do šťastného konca.

Jedno prekvapenie bolo na svete. Rovnaké predpoklady však prichádzali aj pred zápasom s Kanadou. Hviezdny supertím na čele s momentálne zrejme najlepším hráčom sveta Connorom McDavidom mal jasne postúpiť do finále.

Hral sa vyrovnaný hokej, čo taktiež veľa ľudí nečakalo. Namiesto bránenia Švajčiari útočili a prinieslo im to prvý gól a vedenie. Kanada dokázala vyrovnať, no následne odskočili Helvéti na rozdiel dvoch presných zásahov. Kanaďania začali byť nervózni, búšili do skvele organizovanej obrany, ale neúspešne. Vyrovnať nedokázali. Švajčiarsko vyhralo 3:2 a postúpilo do finále.

V ňom narazilo na ďalšieho veľkého favorita – Švédsko. Oba tímy predvádzali zrejme najlepší hokej, aký sme mali počas turnaja možnosť vidieť. Tím zo stredu Európy dvakrát viedol, Tri korunky dva razy vyrovnali. Väčšinu stretnutia mali Švédi hernú prevahu a točili súpera vo vlastnom obrannom pásme.

Ale skvelé výkony gólmana Švajčiarov a aj kúsok šťastia priviedli zápas do predĺženia. V ňom sa mohli radovať Helvéti, ale v stopercentej šanci neuspeli. Dve sekundy pred koncom Švédsko nastrelilo tyčku a drámu tak museli rozhodnúť až nájazdy. Úspešnejší boli Švédski hokejisti.

V tvárach Švajčiarov bolo vidno slzy, smútok a sklamanie. Nečudo, tak blízko k zlatu už nemusia byť. Ale treba im vzdať hold a dať klobúk dolu. Aj s kvalitnejšími súpermi hrali vyrovnaný hokej a ak by na záver hrala ich hymna, nikto by nemohol nič povedať.

FOTO: IIHF