Športový portál Presilovka: Každým dňom sa posúvame vpred

Fungujú viac ako rok, pričom sa za tak krátku dobu stihli dostať do povedomia športovej verejnosti. Vyznačujú sa vlastnou tvorbou bez agentúrneho spravodajstva a čitateľom sa snažia priniesť obsiahlejšie rozhovory s odborníkmi z oblasti športu. Hovoríme o športovom portáli Presilovka. Založili ho traja študenti Marek Demeter, Michal Bakoš a Martin Toth-Vaňo a dnes s nimi spolupracujú ďalší mladí ľudia, novinári.

Ako vznikla myšlienka založiť si športový portál Presilovka?

Dôvodom založenia bola bulvarizácia športu na Slovensku a absencia vlastnej tvorby. Chceme ukázať, že šport si zaslúži dôstojnejšie a kreatívnejšie postavenie. Z čoho plynie aj náš slogan „s nami si vo výhode“. Fungujeme už viac než rok a musíme povedať, že sa nám to darí.

Na Slovensku je viacero športových portálov, čím sa od nich odlišujete?

Veľkým a hlavným rozdielom je vlastná tvorba. Nenájdete na našom webe článok z agentúr. S výnimkou pár tlačových správ sú všetky články naša autorská tvorba, čo sa o iných slovenských športových portáloch nedá povedať. Taktiež by ste niekde inde ťažko hľadali také dlhé a obsiahle rozhovory, aké nájdete práve na Presilovke. Ideme v nich do hĺbky, snažíme sa čitateľovi priniesť obsiahlejší pohľad na šport, problematiku, ktorou sa zaoberáme.

Založenie webového portálu nie je lacná záležitosť, ako ste získali dostatok finančných prostriedkov?

Zapojili sme sa do jednej súťaže, v ktorej sme vyhrali istý finančný obnos. Začiatky nám to výrazne uľahčilo.

Presilovku ste spustili pred vyše rokom, ako hodnotíte toto obdobie?

Môžeme ho hodnotiť len pozitívne. Za pomerne krátku dobu sme sa dostali do povedomia športovej verejnosti. Získali sme množstvo kontaktov, nových, odhodlaných redaktorov, každým dňom sa posúvame vpred.

Čo by ste chceli vylepšiť?

Aby ľudí viac zaujímali články, ktoré majú nejakú výpovednú hodnotu a ponúknu im niečo viac, ako informáciu o tom, kde a s kým ktorý športovec dovolenkuje.

Na Presilovke nájdu športoví fanúšikovia aj rozhovory s viacerými odborníkmi ako je videoanalytik Igor Tóth alebo mentálny kouč Peter Bielik. Dokážu čitatelia oceniť takéto odbornejšie články?

Športový portál Presilovka: Každým dňom sa posúvame vpred

Niektoré menej, iné zasa viac. Máme však pravidelných čitateľov, ktorých práve takéto články a rozhovory zaujímajú. Vracajú sa k nám a vedia ich oceniť. A ich počet každým jedným rozhovorom stúpa.

Skúste pomenovať problémy v športe, všeobecne vo svete, ktorými by sa médiá ale aj verejnosť mala zaoberať.

Pozrel by som sa na to z inej stránky – čomu by sa športové médiá nemali venovať? Bulváru.

Tento mesiac plánujete vašu prvú živú diskusiu s Richardom Lintnerom. Prečo ste sa rozhodli práve pre tohto hosťa?

Začíname Richardom Lintnerom, hosťom, ktorý má čo povedať do diania v Slovenskom hokeji. Je to práve on, kto akoby naštartoval istý druh zmeny a dnes sedí na stoličke šéfa Pro-hokeja, riadiaceho orgánu najvyššej slovenskej súťaže.

Budete v diskusiách aj pokračovať?

Richardom Lintnerom len začíname. Už teraz riešime ďalších hostí, ktorých mená ešte nemôžeme prezradiť. Máte sa na však čo tešiť.

Ak by ste mali vybrať dva – tri články, ktoré vystihujú podstatu Presilovky, tak by to boli?

Nedajú sa vybrať konkrétne články, ktoré by vystihli celú Presilovku. Každý, kto náš web navštívi, si tam nájde to svoje a pochopí, v čom sme iní a čo mu ponúkame.

 

Foto: Presilovka