Sú na Slovensku platení internetoví trolovia?

V závere júna sa v bratislavskom KC Dunaj uskutočnila Globsec diskusia, ktorej zámerom bolo zamyslieť sa nad tým, ako sa zorientovať medzi dezinformáciami v online prostredí. Pozvaní spíkri viac ako hodinu diskutovali aj o tom, či sú na Slovensku platení internetoví trolovia, teda osoby platené za to, aby prevažne na sociálnych sieťach svojimi príspevkami usmerňovali diskusiu v prospech objednávateľa.

„Keď napíšem politický článok o Smere, do hodiny príde Katka Horáková, to je hlavný trol. Potom Elka Ela a ďalší. Je to asi desať mien, presne si ich pamätám a viem, že keď píšem o Smere, príde skupina týchto, povedala Miroslava Kernová, šéfredaktorka portálu omediach.com.

Existenciu platených internetových prispievateľov potvrdil aj Daniel Milo, ktorý v súčasnosti pracuje na pozícii vedúceho programu Strategická komunikácia Globsec Policy Institute, no predtým pôsobil aj ako národný koordinátor protiextrémistických politík na ministerstve vnútra. „Existujú dobre zdokumentované prípady. Pracovala na tom napríklad fínska novinárka Jessikka Aro, ktorá si za to však potom odniesla svoje. Vyhrážali sa jej smrťou a povyťahovali na ňu rôzne nechutnosti. Šla do Ruska a urobila tam reálne rozhovory v jednej z „troll factories”, v budove v Petrohrade. Ľudia tam chodia na osem hodín denne zaplavovať diskusie s nejakým konkrétnym naratívom. Sú odmeňovaní podľa počtu príspevkov, majú normu, koľko komentárov a príspevkov musia za hodinu vyprodukovať. Toto je fakt, je to dobre zdokumentovaná realita, povedal expert na extrémizmus Daniel Milo.

„To, že sa domáci a zahraniční politici snažia ovplyvňovať a nasmerovať online diskusie, nie je nič nové. Facebook dal však takýmto snahám úplne iný rozmer. Predtým sa to dialo pod článkami, takže to videli iba čitatelia konkrétneho média a dosah bol menší. Dnes ale máme množstvo facebookových skupín, v ktorých sú desaťtisíce členov. Funguje to ako kaskáda. Spod jedného článku na webe sa to zrazu prostredníctvom facebookových skupín, ktoré sú často zakladané, ovládané a administrované ľuďmi, ktorí nežijú na Slovensku a sú platení niekým iným, dostane k niekoľkonásobne väčšiemu počtu čitateľov, upozornil Milo.

 

Foto: studentskeNoviny.sk