Neučte sa pri počúvaní hudby ani v kaviarňach, upozorňuje profesor Nigel Holt

Január považujú vysokoškoláci ako jeden z najstresujúcejších mesiacov v roku, pretože je vtedy skúškové obdobie. Profesora psychológie Nigela Holta sme sa preto opýtali, čo máme spraviť, aby sme čo najefektívnejšie vedeli sústrediť našu pozornosť na učenie.

Nigel Holt pôsobí ako vedúci katedry psychológie na univerzite v Aberystwyth. Medzi jeho hlavné oblasti výskumu patrí vzťah medzi zvukom a rôznymi aspektami poznania vrátane pamäti, pozornosti a výkonu.

Rozdeľte si čas

Podľa jeho vyjadrenia vnímajú študenti skúšky ako hrozbu. Keď ľudská bytosť vidí hrozbu, tak sa uzavrie. Preto je dôležitá, ak nie najdôležitejšia príprava,“ povedal profesor psychológie pre Študentské noviny. Prípravu považuje za kľúčovú. Je tiež potrebné, aby si čas, ktorí študenti venujú na učenie, rozumne rozdelili. „Človek sa nemôže sústrediť celých osem hodín. Čiže sa musí učiť napríklad 40 minút a  následne 15 minút pauza, a takto opakovane stále dookola. Tak váš mozog akceptuje viac, ako keby ste sa učili celých osem hodín nonstop,“ vysvetlil Nigel Holt.

Neučiť sa pri hudbe

Ďalej považuje profesor psychológie za dôležité, aby si študenti navodili prostredie, v ktorom sa bude konať skúška aj vnútorne, a tak by sa mali na ňu pripravovať. „Ak bude na skúške ticho, tak je potrebné sa učiť v tichosti. Nie v bare, na káve a nepočúvať pri tom hudbu,“ dodal.

Celý rozhovor s profesorom psychológie Nigelom Holtom nájdete tu.

 

Foto: Pexels