ZAMUN: Študenti sa na modelovom zasadnutí OSN snažili dospieť k riešeniu globálnych problémov

Študenti všetkých krajín, spojte sa! V podobnom duchu sa niesla medzinárodná študentská konferencia Žilina Model United Nations - ZAMUN.

Za ňou už siedmy rok stojí Gymnázium bilingválne, sídliace na ulici T.Ružičku v Žiline, ktoré spoločne s podporou mesta Žilina, United Nations Informations Service Wien, Association Franco Slovaque FRASK a sponzorov snaží ukázať stredoškolským študentom, že znalosť cudzieho jazyka sa dá využiť nielen na dovolenke, a že to, čo nás naučia v škole, nám z hlavy nikto nikdy nevezme. Študenti to pochopili a dokázali aplikovať v praxi. Od 19. do 21. apríla 2018 preto budova Mestského úradu v Žiline a moderné priestory Nadácie Polis v Žiline stali centrami diania. Približne 170 študentov vo veku 15 – 20 rokov, ktorí do Žiliny prišli z celkovo 13 krajín sveta, sa na modelovom zasadnutí OSN snažilo dospieť k riešeniu závažných globálnych problémov, ako napríklad kríza v Južnom Sudáne, celosvetový nedostatok pitnej vody, konflikty medzi Amerikou a Sýriou, porušovanie ľudských práv...  

ZAMUN: Študenti sa na modelovom zasadnutí OSN snažili dospieť k riešeniu globálnych problémov

Študenti debatovali v troch svetových jazykoch - v angličtine, francúzštine a španielčine a každý, kto sa zapojil mal možnosť vidieť, ako funguje svet politiky a diplomacie, ako vyzerajú medzinárodné vzťahy a politické debaty zvnútra. Priestory sa síce hemžili organizátormi, delegátmi, fotografmi a redaktormi, no atmosféra bola priateľská a príjemná – rokovacími sálami sa z času na čas ozval smiech a cez coffee break mali všetci možnosť navzájom sa spoznať, či len tak nezáväzne konverzovať, samozrejme, v cudzom jazyku.

Znalosť francúzskeho jazyka preto cez prestávku využili aj organizátori, a spýtali sa na názor dvoch  belgických študentov. „Je tu veľmi dobrá organizácia, páči sa nám, že aj delegáti, ktorí nemajú veľa skúseností, si robia svoju úlohu veľmi dobre. Určite je to skvelá skúsenosť, je tu čo objavovať a všetko prebieha super. Dnes sa to tu troška predĺžilo, pretože sa zapájalo veľmi veľa ľudí, ale to je len dobré." 

 Na otázku, či je pre nich náročné sústrediť sa na viac hodín odpovedali takto: „Zozačiatku je to náročné, to áno, ale neskôr poobede a večer už nie tak veľmi. Skôr by som povedal, že problém je sústrediť sa a pochopiť skôr to, čo hovoria niektorí ľudia, to je únavné, ale keď príde pauza, máme možnosť si trošku oddýchnuť. A veľmi sa nám páčia večerné aktivity, sú zaujímavé a majú úspech," dodávajú tiež, že Žilina je veľmi pekné mesto. 

ZAMUN: Študenti sa na modelovom zasadnutí OSN snažili dospieť k riešeniu globálnych problémov

Okrem riešenia globálnych problémov mali zahraniční návštevníci možnosť spoznať nových ľudí, novú kultúru a odniesť si do svojej krajiny mnoho krásnych, úsmevných zážitkov. Tak čo, ešte stále si myslíš, že učenie je nuda? 

ZAMUN: Študenti sa na modelovom zasadnutí OSN snažili dospieť k riešeniu globálnych problémov

 

Zdroj: ZAMUN/Terézia Mičechová

Foto: ZAMUN