Veľký protikorupčný pochod: Chceme vypískať korupciu

Na prvom protikorupčnom pochode vystúpili organizátori s niekoľkými požiadavkami. Okrem zrušenia Mečiarových amnestii im ale vyhovené nebolo. Nemuseli sme ani dlho čakať a na svete bol ďalší dátum protikorupčného pochodu.  

„Od prvého pochodu a od predloženia našich požiadaviek Úradu vlády ubehli už 4 mesiace. Žiadali sme odstúpenie alebo odvolanie pána Kaliňáka, Kováčika a Gašpara. Taktiež doriešenie káuz Gorila a Bašternák a zrušenie amnestií. Posledná z požiadaviek bola splnená, avšak ľudia zodpovední za neriešenie a nárast korupcie sú stále na svojich postoch,“ píšu na Facebooku organizátori III. Veľkého protikorupčného pochodu.

Po nesplnení požiadaviek sa organizátori rozhodli usporiadať už tretí protikorupčný pochod. „Náš ďalší Veľký protikorupčný pochod sa uskutoční 25. septembra, to znamená hneď budúci pondelok,“ oznámila na včerajšej tlačovej konferencii Karolína Farská. Už tradične sa všetci stretnú na Hviezdoslavovom námestí, potom spoločne prejdú cez Jesenského, Štúrovu až na Námestie SNP.

Organizátori ani tentokrát nezabudli na bezpečnosť a vyzvali všetkých účastníkov, aby aj tento pochod prebehol pokojne a bez problémov. „Sme radi, že sa naše pochody odohrávali vo veľmi pozitívnej atmosfére a hlavne boli v pokojnom duchu bez nejakých výtržností. Chceli by sme tento stav zachovať a prosíme všetkých ľudí, ktorí sa plánujú zúčastniť ďalšieho pochodu, aby plne rešpektovali pokyny polície,“ zdôraznil Róbert Martin Hudec.

Aký je stav petície?

„Momentálne máme 70 tisíc hrubých podpisov. Hrubých znamená, že sme ešte pred tým procesom očisťovania podpisov,“ informoval Róbert Martin Hudec. Z toho najväčšiu časť, 18 tisíc podpisov, získali organizátori a dobrovoľníci počas bratislavského a košického pochodu. „Ďalších 5 tisíc sme vyzbierali počas pochodu v Žiline a Prešove. Ostatné podpisy sme vyzbierali cez leto, zbierali sme ich po mestách alebo nám ich zbierali iní dobrovoľníci,“ objasnil vysokoškolák.

Veda podporuje pochod

Veľký protikorupčný pochod sa rozhodla podporiť aj iniciatíva Veda chce žiť. „Naša iniciatíva, a predpokladám, že väčšina vedcov na Slovensku, podporuje iniciatívu študentov, ktorí organizujú protikorupčné pochody. Naša iniciatíva sa snaží už roky zlepšiť postavenie vedy na Slovensku. Slovensko patrí medzi krajiny Európskej únie, kde sa najmenej podporuje veda, pričom tu existujú štrukturálne fondy, ktoré poskytujú veľkú príležitosť na to, aby finančná podpora vedy sa zmenila,“ uviedol Imrich Barák zo Slovenskej akadémie vied. Zároveň poukázal na nedávny škandál na ministerstve školstva: „600 miliónov eur dostali firmy, ktoré vedu a výskum nerobili a majú pár zamestnancov. Vedci, ktorí sú na to, aby vedu a výskum robili k týmto zdrojom nemali prístup.“ Podľa slov Imrich Baráka predstavuje 600 miliónov rozpočt Slovenskej akadémie vied na 10 rokov, z čoho financuje vedu, výskum a platy tisícov vedcov. „Preto podporujeme občiansku iniciatívu študentov a vyzývame všetkých, aby ich podporili, nie len študentov, vedcov, učiteľov, ale všetkých občanov, ktorým záleží na tom, aby tento štát fungoval lepšie.“ 

Podpora aj v učiteľských radoch

Na stranu študentov sa postavia aj učitelia. „Rovnako by som chcel vyjadriť podporu Veľkému protikorupčnému pochodu našich študentov. My sme za lepšie školstvo nielenže viedli niekoľkotýždňový štrajk a rôzne množstvo protestných akcií, ale od roku 2012 neustále upozorňujeme či už zverejňovaním faktúr, podozrivých zmlúv a upozorňujeme na rôzne zvláštne tendre. Dokonca dávame ministerstvu aj systémové opatrenia k tomu ako zakročiť, dávame odborné stanoviská. No ministerstvo školstva a vláda naše snahy viac-menej ignoruje. K tomu by stačilo možno zrušiť nejaké centrálne obstarávania, dať peniaze priamo školám, aby naozaj si nakúpili to, čo potrebujú,“ uvádza Vladimír Crmoman, zástupca Iniciatívy slovenských učiteľov. „My veríme, že keby bola ochota v tejto vláde, tak sa mohli všetky systémy prerozdeľovania verejných systémov nastaviť od začiatku tak, aby sa to riziko korupcie, klientelizmu a šafárenie čo najviac znížilo. Jediné východisko zatiaľ vidíme naozaj v tejto občianskej aktivite,“ dodal.

Nový symbol

Tentokrát sa nebude štrngať kľúčmi či bubnovať. Heslom tohto pochodu je „vypískať korupciu“. „Chcem vyzvať ľudí, aby si všetci priniesli píšťalky,“ odkazuje Karolína Farská všetkým, ktorí chcú 25. septembra prísť na Námestie SNP.

 

Foto: Facebook/Iniciatíva vysokoškolských učiteľov