Zlatá lopta 2016

Kto získa cenu najlepšieho futbalistu sveta za rok 2016? Bude to opäť jeden z dua Messi, Ronaldo alebo po ôsmich rokoch spoznáme iného výhercu?

Zlatá lopta alebo Ballon d'Or, je ocenenie, ktoré je snom asi každého futbalistu. Toto ocenenie sa každoročne udeľuje najlepšiemu hráčovi sveta za daný rok. Pôvodne mohli v ankete zvíťaziť iba hráči z Európy, ale od roku 1995 môžu zvíťaziť aj hráči z iných kontinentov, pôsobiaci v európskych kluboch. O držiteľovi zlatej lopty rozhodnú hlasy reprezentačných trénerov, reprezentačných kapitánov a novinárov.

V posledných rokoch si toto ocenenie delia Argentínčan Lionel Messi a Portugalec Cristiano Ronaldo. Tento rok by podľa všetkých predpokladov mal opäť zvíťaziť jeden z tejto dvojice, ale možno sa dočkáme prekvapivého víťaza. Misky váh sú bližšie naklonené ku Portugalčanovi.

CR7 ako nazývajú Ronalda, v tomto roku zvíťazil v čom sa dalo. S Realom Madrid vyhral prestížnu Ligu majstrov, následne prekvapivo ovládol s Portugalskom majstrovstvá Európy vo Francúzsku, v septembri s Realom ovládol superpohár UEFA proti FC Sevilla. Lionel Messi s Barcelonou vyhral o jeden bod pred Realom Madrid španielsku ligu, taktiež získal s FCB aj španielsky pohár Copa del rey. S reprezentáciou až tak úspešný nebol. Podľahol vo finále juhoamerického šampionátu súperom z Čile, v kvalifikácii MS 2018 podáva Argentína kolísavé výkony.

Kto vie, možno sa dočkáme iného víťaza. Do úvahy pripadá jeden z dvojice Vardy alebo Mahrez, ktorí prežili s Leicesterom sen, keď ako outsideri ovládli anglickú ligu. Taktiež nesmieme zabudnúť na Griezmanna, ktorý sa s Atleticom Madrid dostal až do finále Ligy majstrov, kde podľahol na pokutové kopy Ronaldovmu Madridu. Vo finále hral opäť na majstrovstvách Európy, tam ho znova porazil Ronaldo a jeho Portugalsko.

 

Foto: english.alarabiya.net