Župan Droba sľubuje v Bratislavskom kraji opravu stredných škôl i odmeny pre učiteľov

Predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba v piatok 16. februára 2018 ocenil  55 stredoškolákov BSK a pri tej príležitosti zhodnotil prácu kraja v oblasti stredného školstva. 

„V oblasti školstva sme ako kraj zaradili naozaj vysokú rýchlosť. Myslím si, že sa to hýbe správnym smerom. Zatiaľ som veľmi spokojný s prácou riaditeľa Odboru školstva BSK Igora Urbančíka, ktorý robí niektoré zásadné štrukturálne zmeny. Zároveň preskupujeme rozpočet tak, aby sme našli dosť peňazí na nevyhnutné opravy a údržby školských budov, pretože niektoré sú naozaj v katastrofálnom stave. V rámci stredných škôl robíme, čo sa dá,” povedal predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba.

„Osobne som si dal záväzok, že minimálne jeden z piatich pracovných dní v týždni budem v teréne. To znamená, že pri každom výjazde navštevujem aspoň jednu, niekedy aj dve školy. Budeme v tom pokračovať spoločne s mojím poradcom pre oblasť školstva BSK Branislavom Gröhlingom,” povedal Droba s tým, že pri výjazdoch diskutujú s riaditeľmi a učiteľmi.

„Zobral som na seba tiež záväzok, že mi nebude ľahostajné odmeňovanie učiteľov. Prvý signál som urobil už v decembri minulého roka, keď sme na župe našli mimoriadne peniaze na vianočné odmeny pre učiteľov aj nepedagogických pracovníkov. Chceme, aby tento rok bola vianočná odmena ešte vyššia ako vlani. Robíme všetko pre to, aby sme na to našli peniaze,” dodal Droba.

Drobov poradca pre oblasť školstva BSK Branislav Gröhling sa na tlačovom brífingu vyjadril aj k aktuálnej vnútropolitickej situácii v oblasti stredného školstva. „Premiér Robert Fico a ministerka školstva Martina Lubyová cez rezort vyhlásili, že budú zasahovať do plánov výkonov žúp a budú odporúčať, aké jednotlivé študijné alebo učebné odbory by sa mali učiť,” povedal Gröhling.

„V súčasnosti sa plánuje odstrániť jednotlivé postupy a plánovať sa bude centrálne od zeleného stola z Bratislavy. Ministerstvo školstva teda z hlavného mesta rozhodne, koľko murárov budeme potrebovať v Trebišove alebo v Košiciach. Na toto nemáme žiadne dáta a na základe toho ministerstvo ani predseda vlády nebudú vedieť rozhodovať o jednotlivých plánoch. Táto kompetencia by mala naďalej zostať na župách. Musíme povedať, že bratislavská župa už teraz vykonáva stretnutia so zamestnávateľmi a veľmi serióznym spôsobom plánuje jednotlivé odbory,” zdôraznil Gröhling. 

 

Foto: studentskenoviny.sk