Má modré svetlo negatívny dopad na zdravie?

Žiari takmer odvšadiaľ. Z niektorých moderných LED žiaroviek, pouličného osvetlenia, displeja mobilu či tabletu. Modré svetlo.

Prirodzené svetlo pre človeka je to slnečné, ktoré má v sebe všetky základné farby, meniace sa v závislosti od dennej doby. Podľa toho má človek nastavené svoje vnútorné „biologické hodiny“, ktoré telu vravia, kedy je čas na spánok a kedy naopak bude bdieť. Svetlo ohňa, ktoré malo podobné spektrálne zloženie ako slnko pred západom, tieto hodiny človeku nijako nerozhádzalo. S nástupom moderných technológií prišli najskôr klasické, wolfrámové žiarovky, ktoré sú však už niekoľko rokov  na ústupe z ekonomických aj ekologických dôvodov. Ďalším výrazným „svetelným medzníkom“ boli LED svetlá. Ich svetlo je silnejšie a jasnejšie ako ich wolfrámových predchodkýň.

Modré svetlo drží našu pozornosť na vyššej úrovni, sme pri ňom aktívnejší ako pri mäkšom oranžovom alebo žltom svetle. Tento aspekt je však problematický večer, kedy sú naše vnútorné hodiny nastavené na to, že sa ide spať. Svetlo ho však zmätie a my môžeme mať následne problém so zaspávaním. A nielen to. Vzniká aj problém s produkciou hormónu melatonínu, ktorý telu „povie“, že je tma a čas ísť spať. V noci sa organizmus regeneruje a vytvára najviac nových buniek. Tu je kľúčový proces tzv. apoptózy, kedy sa materská bunka rozštiepi na dcérske a materská zanikne. Ak je tento proces nedostatočný, môže viesť k premnoženiu buniek a k rakovine. Absencia tmy aj vďaka svetelnému smogu je jeden z dôvodov nárastu rakovinových ochorení.

Bežný človek, samozrejme, z praktických dôvodov nemá možnosť chodiť spať so západom slnka a vstávať s jeho východom. Je však niekoľko možností, ako svoj organizmus zbytočne „nemiasť“ a šetriť tak svoje zdravie. Jedno zo základných pravidiel je nepozerať aspoň hodinu a pol pred spaním do počítača či televízie. Svetlo, s ktorým prichádzame do kontaktu večer a v noci, napríklad svetlo na WC či lampička pri posteli by tiež nemalo byť modré. Pre mobilné telefóny existuje niekoľko aplikácií, ktoré dajú displej do nočného režimu.

 

Foto: Pexels