Po Bratislave sa môžete povoziť aj na žltom bicykli. Bikesharing už funguje

Bratislava v spolupráci so spoločnosťou Slovnaft oddnes spustila službu zdieľania bicyklov Slonaft BAjk. Požičaním bicykla sa tak môžete vyhnúť zápcham a vašu peňaženku to veľa stáť nebude. 

V začiatočnej fáze bude k dispozícií 550 smart bicyklov na 73 dokovacích staniciach. Ako hlavné mesto avizuje, počet bicyklov aj dokovacích staníc sa bude v nasledujúcich týždňoch postupne zvyšovať. Celkovo by malo byť počas rok trvajúcej pilotnej prevádzky v uliciach 750 bicyklov a 90 staníc v štyroch mestských častiach – Starom Meste, Novom Meste, Ružinove a Petržalke. Miesta staníc boli vybrané tak, aby bolo možné čo najjednoduchšie napojenie užívateľov na cyklotrasy a prestupy v rámci využívania bratislavskej mestskej hromadnej dopravy. Dokovacie stanice sú rozmiestnené vo vzdialenosti približne 300 až 500 metrov. Lokality sa môžu priebežne meniť v závislosti od záujmu užívateľov o službu,“ informuje hlavné mesto na svojej webovej stránke

Ako bude bikesharing fungovať?

Ak chcete túto službu využívať, je nutné sa najprv zaregistrovať na www.slovnaftbajk.sk a zaplatiť vstupný poplatok jedno euro. Za túto symbolickú sumu získa každý užívateľ neobmedzený počet jázd v trvaní do 30 minút a kredit 1 euro na úhradu platby za jazdu nad rámec voľných minút. Bicyklovanie je po vyčerpaní voľných minút spoplatnené sumou 12 centov za každých ukončených 6 minút jazdy,“ vysvetľuje mesto.

Po zaplatení dostanete prostredníctvom SMS správy PIN kód, ktorý zadáte do vybraného bicykla. Pred zadaním PIN kódu si ale pozorne prezrite bicykel, či náhodou nie je poškodený, nemá defekt alebo podobne. Ak ste si poškodenie všimli až po vložení PIN kódu, vráťte bicykel do 2 minút naspať na pôvodné miesto a žiaden poplatok sa vám nezapočíta. Poškodenie môžete nahlásiť prostredníctvom stránky www.slovnaftbajk.sk.

Keď sa odveziete do plánovaného cieľa, bicykel vrátite na blízku dokovaciu stanicu Slovnaft BAjk. Predné koleso zasuniete do vyznačeného miesta na stojane a uzamknete ho. Zvukový signál a informácia „locked“ na displeji bicykla vám potvrdia správne uzamknutie a ukončenie nájmu. Pokiaľ bicykel nesprávne uzamknete, znamená to pokračovanie spoplatneného nájmu. Dávajte si teda pozor a skontrolujte to. Informácie o vašej jazde a využití zakúpeného programu dostanete e-mailom. 

Po Bratislave sa môžete povoziť aj na žltom bicykli. Bikesharing už funguje

Dobré vedieť

Každý bicykel obsahuje zabudované GPS, vďaka ktorému je neustále monitorovaný. Špeciálny hliníkový rám zabezpečuje nižšiu váhu bicykla a spevnené pneumatiky sú odolnejšie voči defektu. Aj v prípade poškodenia sa dokážu užívatelia prepraviť niekoľko stoviek metrov, aby bicykel vrátili do dokovacej stanice. 

Bicykle si môžu užívatelia požičať na maximálne 24 hodín a potom ich musia vrátiť. Dovolené je používať ich výlučne na území mesta Bratislava. Ak nastane situácia, že cieľová stanica, do ktorej chcete bicykel vrátiť, je plne obsadená, užívateľ je povinný vrátiť ho do najbližšej možnej voľnej dokovacej stanice. Dostupnosť miest na vrátenie bicykla si viete overiť na www.slovnaftbajk.sk.

Pripravuje sa aj mobilná aplikácia

V nasledujúcich mesiacoch plánuje spoločnosť Slovnaft zaradiť do systému aj mobilnú aplikáciu Slovnaft BAjk. Prostredníctvom aplikácie budú môcť užívatelia zaplatiť vstupný poplatok či nahlásiť poškodenie bicykla.

 

Zdroj: www.bratislava.sk, www.slovnaftbajk.sk

Foto: Tothik, Facebook