Futbalové MS sú na konci. Radujú sa Francúzi, radovať sa budú aj Chorváti

Futbalové majstrovstvá sveta sú na konci. Vyše mesiaca dlhý turnaj, ktorý sledoval celý svet priniesol viacero nádherných príbehov. Ten najkrajší však mohol zažiť len jeden tím a jeho ukončením bolo zdvihnutie majstrovskej trofeje nad hlavu.

Podarilo sa to Francúzsku, tímu, ktorý už od začiatku patril do širšieho okruhu favoritov. Do finále sa dostalo po najtesnejšej výhre (1:0) nad Belgickom. Ich súpermi boli Chorváti, prekvapenie turnaja a sympatický tím. Tí sa do záverečného zápasu prebojovali po víťazstve 2:1 po predĺžení nad Anglickom.

Hráči od Jadranského mora vstúpili do duelu lepšie, boli aktívnejší, držali loptu a vypracovávali si šance. Aj ako prví strelili gól, ale do vlastnej siete. V 18. minúte zahrával Griezmann priamy kop a loptu si nešťastne do vlastnej siete tečoval Mandžukič. Odpoveď prišla o desať minút, opäť z priameho kopu. Niekoľkokrát odrazenú loptu si našiel až Perišič, ktorý nádhernou strelou k odľahlejšej tyčke nedal gólmanovi šancu.

Do šatní sa však neodchádzalo za nerozhodného stavu. V 38. minúte kopali Francúzi roh, lopta dopadla na ruku Perišiča a hlavný arbiter po preskúmaní videa ukázal na biely bod. Z neho sa Griezmann nemýlil.

Do druhého dejstva vstúpili lepšie nabudení Chorváti, chceli vyrovnať a otvorili obranu, čo sa im vypomstilo. Z protiútoku, strelou spoza obrancu zvýšil náskok svojho tímu Pogba. O šesť minút sa na západe Európy radovali opäť. Mbappé takmer z identického miesta ako jeho predchodca poslal loptu až do siete. Iskierka nádeje prišla v 69. minúte. Gólman Francúzov Lloris chcel obohrať Mandžukiča, ale ten jeho úmysel vystihol a využil fatálnu chybu brankára – 4:2.

Chorvátom postupne dochádzali sily a aj keď sa snažili, duel zvrátiť nedokázali. Na najvyšší stupienok tak vykročilo po druhý raz v histórii Francúzsko. Chorvátsky futbal dosiahol historický úspech a určite sa v obľúbenej dovolenkovej destinácii bude ešte dlho oslavovať.

FOTO: instagram.com/fifaworldcup