Zjednodušte svoj život a priblížte sa k minimalizmu

Vlastním alebo som vlastnený?

Žijeme v materiálnom svete. Každý z nás chce niečo vlastniť a je nám to v podstate aj prirodzené. Počas celého života zbierame veci, ktoré majú pre nás rôzne významy, pripomínajú nám určité udalosti, sú spomienkou na milovanú osobu a podobne. Potom sú tu veci, ktoré kupujeme len tak, pretože ich chceme vlastniť. Položme si však otázku, koľko z týchto vecí denne používame? Skutočne ich potrebujeme? To sú základné otázky, ktoré si musí na svojej ceste položiť každý minimalista začiatočník. Medzi vlastnením vecí a závislosťou na nich je totiž len veľmi tenká čiara.

Pre veľa z nás je práve tento bod kameňom úrazu. Celý život sa naháňame za vecami a postupne sa na nich stávame závislí a preto je veľmi ťažké premôcť sa a urobiť prvý krok.

Chcem byť minimalistom, musím sa zbaviť všetkých vecí?

Určite nie! Ak ste sa rozhodli urobiť prvý krok a oslobodiť sa od vecí vedzte, že to, čo vyhovuje iným, nemusí vyhovovať aj vám. Stanovte si vlastné pravidlá. Niekomu stačí pretriediť svoj šuplík, do ktorého schovával nepotrebné veci, či vytriediť nefunkčnú elektroniku a staré oblečenie, iným zase vyhovuje úplná očista od materiálneho života. Zmena je teda len a len na vás a vašich preferenciách.

Zjednodušte svoj život a priblížte sa k minimalizmu

Spíšte si zoznam

Mnohým začiatočníkom pomáha spísanie rôznych zoznamov. Skúste začať krátkym listom dôvodov, prečo ste sa rozhodli pre túto zmenu. Či už je to túžba upratať si vo svojom živote, šetrenie alebo zvedavosť, keď budete mať svoje ciele spísané na papiery a vystavené na viditeľnom mieste, bude ľahšie ich dodržiavať.

Taktiež odporúčame vytvoriť si zoznam prostriedkov na dosiahnutie týchto cieľov. Stanovte si menšie úlohy, ako je napríklad deň bez míňania, či občasné darovanie starého oblečenia charite. Malé úlohy Vám pomôžu postupne sa prepracovať k veľkým cieľom.

Nakupujte u seba doma

Priznajme si, že v našich domácnostiach občas nájdeme veci, o ktorých sme ani netušili, že ich vlastníme. Veľké upratovanie prináša aj veľké prekvapenia. Pokúste sa preto pred tým, než niečo kúpite, zistiť či podobnú vec už nevlastníte a len ste na ňu zabudli.

Posledná rada na záver

Veľké zmeny sa nedejú za noc. Preto sa nebojte, keď zmena nepríde okamžite, ale pracujte na nej a posúvajte sa pomalými krôčikmi k svojim cieľom. Držíme vám palce!  

 

Foto: Pixabay