Ako som napísala list svojmu nepoučiteľnému ja

Vo svojom voľnom čase som napísala list. Je venovaný môjmu minulému ja. Alebo tomu budúcemu. Chyby robím stále rovnaké. Inšpiruj sa a napíš si list aj ty. Zmeň minulosť a budúcnosť prítomnosťou.

Zdravím!

Tu ja. Tvoje budúce ja. Chcem ti niečo povedať. Už je to pár rokov, čo som bola v tvojom veku. Viem, že je to ťažké, ale ty to zvládneš! Dnes to nie je o veľa ľahšie, no zato krásne! Som už trochu staršia a chcem ti dať pár rád do života, aj keď ty teraz nikoho nepočúvaš.

V prvom rade sa prestaň toľko hádať s mamou. Nestojí ti to za to. Áno uznávam, niekedy reaguje prehnane a rozčuľuje sa aj kvôli maličkostiam. Len sklop zrak, chvíľu sa vydýchaj a hlavne nič nehovor. Ver mi, ušetrí ti to veľa nervov a hlasivky. Taktiež musím uznať, že niekedy mala aj pravdu. Viem, že ti lezie na nervy, ako ti stále káže, čo si máš obliecť. Ale to oblečenie sa nie vždy hodí k danej príležitosti, aj keď tebe pripadá, že vyzeráš sexi. Teraz asi prekrútiš očami, ale mama ti naozaj nechce zle. Dokonca ani keď ťa nepustila samú do vzdialenejšieho mesta na koncert Miley Cyrus s dvoma cudzími dievčatami.

So sestrou sa hádať môžeš. Niekde predsa ten stres uvoľniť musíš. Navyše tá ide práve do puberty, tak nech si o sebe nemyslí, že jej patrí svet. Neboj, ľúbiť ťa bude tak či tak.

Zažiješ veľa zrád od priateľov, ale na druhej strane dvakrát tak veľa smiechu a krásnych spomienok. Hlavne sa sústreď na ľudí, o ktorých vieš, že ťa nezradia. Nebudem hovoriť konkrétne, ale sedia s tebou v jednej lavici a sú tam niekde v okolí, či máš na tvári úsmev od ucha k uchu, alebo slzy na oboch lícach. A len tak medzi nami, to dievča, ktoré ma za najlepšiu kamarátku tvoju najlepšiu kamarátku, nemusíš neznášať. Nakoniec budete dobré kamošky v skvelej partií. Nemáš za čo.

Oh, a aby som nezabudla na najväčšie trable! Neber si tých chalanov tak k srdcu. Oni proste prichádzajú a odchádzajú. Neplač za jedným, keď sama dobre vieš, že o dva dni budeš flirtovať s druhým. Chvíľu si vystačíš aj sama. Kto potrebuje nedozretých chalanov? Ozaj, rada z vlastnej skúsenosti – nedávaj sa dokopy s tým chalanom, s ktorým ti budú všetci radiť, že je to zlý nápad. Bol to zlý nápad.

Nechcem ti tu stále kecať do života a radiť, čo si máš myslieť, ale nevysmievaj sa dievčatám, ktoré sú zaľúbené. Ty tiež budeš a bude pre teba celým svetom. Vážne. (Keď už hovorím o tej láske – nemusíš vyhadzovať peniaze za tehotenský test. Neboj, nie si tehotná. Ale bez Durexu mi do postele nelez!)

Nevysmievaj sa vlastne nikomu. Ani nesúď a nerob si názory. 80 percent situácií, nad ktorými teraz s kamoškou povzdychávaš, sa ti stane. Buď pripravená a rovno sa nauč ignorovať povzdychávanie od ostatných.

Teraz prejdime k stratégii, keďže chceš so zdravým rozumom a dobrými známkami ukončiť školu. Odlož si všetky potrebné materiály. Viem, že si rada prepočula všetky témy, ktoré budeš potrebovať a všetky papiere spokojne zrecyklovala, ale prosím, nechaj si ich! Alebo si tie témy aspoň zapíš. Taktiež dávaj pozor na hodinách, aspoň na jednej podstatnej. Tie tri hodiny do týždňa ťa nezabijú a podstatne ti to uľahčí študentský život.

Škola nie je žiadna sranda, ale zároveň je jeden z najväčších vtipov života. Prežiješ ju tak, že sa nestrápniš. A pridávať tri fotky na instagram denne ozaj nie je tá pravá cesta ako na to. Ostaň však bláznivá, nejakým spôsobom ti to získava priateľov. Netráp sa postavou, chudšia už nebudeš (lebo pizza, zmrzlina, nutella, wafle, hamburger a ostatné, veď ty najlepšie vieš, čo sa dostalo do tvojho brucha po desiatej večer). Ostaň svoja a neboj sa ísť vlastnou cestou, aj keď ostatní ňou nejdú. Oplatí sa to. Nie však, čo sa týka alkoholu! Pijú to ostatní = asi je to dobré kombo a ľuďom z toho nebýva ráno zle = smelo do toho. To určite nie!

Napokon nezabudni, že si krásna. Tak ako niekedy v autobuse nájdeš pekného chlapca, do ktorého si jednu celú jazdu tajne zaľúbená, rovnako tak niekto sem tam nájde teba. Každý je krásny a ideály ľudí sú rôzne. Napokon, je to klišé, ale vzhľad nie je všetko. Skús rozum, trochu prirodzeného šarmu, kúsok humoru a pochopenia, empatie.

Toto som bola ja, tvoje minulé ja. Chcela som ti niečo povedať. O pár rokov budem v tvojom veku. Viem, asi to bude ťažké, ale ja to zvládnem! Dnes to nie je o moc ľahšie, no zato krásne! Som síce mladšia, ale chcem ti dať pár rád do života, aj keď ma asi nebudeš počúvať.

Zbohom!

 

Foto: Adriána Grečnárová